Computer-diensten - Cybercrime

Cybercrime

Onder dit onderwerp kunt u alles lezen over cybercrime. Onder 'cybercrime' behoren alle termen en benoemingen die met schadelijke software voor je computer te maken hebben. Van virussen tot hacken, van scammen tot adware. Al deze termen hebben op hun eigen manier wel wat te maken met cybercrime.

Fraude

Het internet is erg gevoelig voor fraude. Er worden per dag miljoenen nep-mails verstuurd naar onwetenden. De ontvanger denkt een veilig bericht te hebben ontvangen van zijn bank, opent het bericht en vult zijn gegevens in. De site blijkt nep te zijn en de hackers zijn achter de gegevens van deze persoon. Ook gaan er duizenden verschillende soorten virussen, trojans en wormen rond die je computer binnen kunnen dringen met alle slechte gevolgen van dien.

Malware

Malware is de verzamelnaam van ongewenste en schadelijke software. Malware is software die ervoor gemaakt is om zonder toestemming van de computereigenaar een computer binnen te dringen. Het woord 'malware' is een samenstelling van de Engelse woorden 'malicious', wat boosaardig betekent, en 'ware' dat voor software staat.
Malware heeft als doel om computers schade aan te brengen of de normale werking van een computer te verstoren. Ook kan malware privégegevens van je computer stelen. Virussen, trojans, wormen, adware en spyware kunnen allemaal tot malware berekent worden.
Malwarebytes is een gratis programma dat je computer beschermt tegen malware.

Spyware

Spyware is software die gegevens van een computergebruiker doorstuurt naar een derde partij, zonder dat de computergebruik er van af weet. Het woord 'spyware' is een samenstelling van de Engelse woorden 'spy', wat spionage betekent, en 'ware' dat software betekent. Spyware wordt vaak geïnstalleerd wanneer je andere software installeert.
Spyware wordt door particulieren gebruikt, maar ook door bedrijven. Bedrijven gebruiken spyware om het internetgedrag van hun consumenten te achterhalen. Zo kunnen de bedrijven hun verkooptechnieken aanpassen. Dit kan een bedrijf veel geld besparen.

Adware

Adware is advertentieondersteunende software. Adware is een extra code die bijvoorbeeld reclamemakers in software zetten, zodat de gebruiker van de software reclame krijgt te zien. Dit gebeurt in de software zelf, maar ook met pop-ups. Deze vorm van adware is onschadelijk.
Er zijn ook adwareprogramma's die wél schadelijk zijn. Deze programma's gebruiken een code die de persoonlijke gegevens van een computergebruiker bijhoudt en vervolgens doorstuurt naar derden. De computergebruiker weet hier dan niets van af. Dit wordt ook wel spyware genoemd.

Virus

Het eerste computervirus werd ontdekt medio 1986 en werkte op DOS systemen, de voorloper van het Windows besturingsprogramma. Een computervirus, in de volksmond ook wel 'virus' genoemd, is software die bedoeld is om computerbestanden en programma's aan te tasten. Wanneer een computer besmet is met een virus, betekent dit dat bestanden op deze computer beschadigd kunnen worden. In een nog ernstiger geval worden zelfs alle bestanden op deze computer gewist. Een computervirus komt vaak onopgemerkt een computer binnen. De reden hiervan is dat een virus als het ware aan een ander programma kleeft, zoals bij een trojan. Als het virus eenmaal een computer is binnengedrongen, nestelt het zich en vervolgens vermenigvuldigt het virus zich over meerderen bestanden. Een virus neemt ook vaak veel schijfruimte in op je computer.
Een computervirus bestaat uit vier onderdelen. Het eerste onderdeel is het identificatie deel. Dit deel kijkt of het virus al op de computer staat. Het tweede onderdeel is dat het virus zich naar andere bestanden op de computer kopieert en het zichzelf onzichtbaar houdt. Het derde onderdeel van een virus zorgt er voor dat er iets uitgevoerd wordt door het virus. Een bestand verwijderen bijvoorbeeld. Het laatste deel zorgt ervoor dat op vooraf bepaalde tijd een programma wordt geladen en vervolgens een actie uitvoert.
Een paar manieren waarop een virus een computer kan binnendringen:

Er zijn verschillende vormen van virussen bekend. De meeste van deze virussen lijken niet op het oorspronkelijke computervirus. Ze hebben een andere werkwijze of komen op een andere manier een computer binnen. Toch hebben deze virussen meestal hetzelfde doel voor ogen: bestanden beschadigen en/of stelen door middel van besmette software. Hieronder staan bekende vormen van virussen:

Trojan

Een Trojan, beter bekend als het Trojan horse (Trojaans paard) virus, is een soort programma waarmee mensen in kunnen breken op een computer. Dit gebeurt wanneer iemand een bepaald bestand download. Vaak ziet dit bestand er leuk uit om te openen en/of te downloaden. Diegene die dit bestand vervolgens opent, besmet zijn eigen computer. Vervolgens kan de maker van de Trojan op afstand te computer van het slachtoffer besturen. Hij kan dan al de documenten op de computer van het slachtoffer bekijken en bijvoorbeeld privégegevens achterhalen.
Een Trojan dankt zijn naam aan de Trojaanse Oorlog. In deze oorlog vochten de Grieken tegen Troje. Toen de Grieken zich voor deden als verliezers, schonken ze de Trojanen een groot houten paard op wielen. De Trojanen dachten dat het een mooi geschenk was en namen het paard mee binnen de stadsmuren. Wat de Trojanen echter niet wisten was dat de Grieken zich verstopt hadden in dit reusachtige kunstwerk. 's Nachts klommen de Grieken uit het paard en opende de stadsmuren, waarna de Grieken de stad binnen konden vallen.
Een Trojan virus bestaat uit twee delen: een client en een server. Met de cliënt breekt de dader binnen op een computer. De server staat op de computer van het slachtoffer. Als het slachtoffer deze Trojan opent, kan de dader door middel van zijn client communiceren met de server.

Worm

Een worm is een programma dat zichzelf automatisch verspreidt via het internet, zonder hulp van gebruikers. Wormen hebben geen programma nodig om binnen te dringen op de computer van iemand. Wormen dringen via het netwerk binnen op een computer. Als de worm zich eenmaal genesteld heeft op een computer, kan het bijvoorbeeld automatisch spam versturen via de computer. Soms kunnen wormen zelfs gebruikersgegevens op internet stelen die op de computer gebruikt zijn. Wormen belasten een netwerk soms zo erg, dat een internetverbinding heel traag wordt.
Dit virus dankt zijn naam aan het feit dat het veel eigenschappen heeft van een echte worm. Hij beweegt zich overal makkelijk doorheen en kan zich snel voortplanten.

Mailvirussen

Dit soort computervirus komt steeds minder vaak voor. De oorzaak hiervan is dat mensen steeds vaker een goede virusscanner geïnstalleerd hebben op hun computer, die mailvirussen makkelijk herkent. Ook filteren internetproviders intensief alle inkomende e-mails.
Toch hebben er nog altijd veel mensen last van virussen welke via e-mail zijn verspreid.. Dat komt doordat mailvirussen het verzendadres veranderen in bijvoorbeeld het e-mailadres van een vriend van de gebruiker. Zo lijkt de mail betrouwbaar. Maar in deze mail is ook een bijlage aanwezig. Deze bijlage is het virus. Wanneer deze bijlage door het slachtoffer geopend wordt, is de mailbox besmet. Automatisch wordt er dan een zogenaamde mailserver geïnstalleerd. Via deze mailserver kan het virus zichzelf dan weer verspreiden naar andere mailadressen, welke aanwezig zijn in het contactenbestand.

Phishing

Phishing, in het Nederlands vertaald als 'vissen', is een manier om online gegevens van internetgebruikers te stelen. Deze vorm van internetfraude lokt internetgebruikers naar een website die heel veel lijkt op de site waar ze eigenlijk gebruik van willen maken. Bijvoorbeeld de website van een bank. De website van de oplichters lijkt dan heel erg op de echte website van de bank. De bezoekers zien geen verschil en vertrouwen er gewoon op dat ze op de goede website zitten. Ze vullen hun gebruikersgegevens in, om vervolgens een transactie te doen. Echter worden na het inloggen de inloggegevens naar de oplichter gestuurd. Deze heeft vervolgens de gegevens van het slachtoffer in bezit en kan dus op de bijhorende bankrekening kijken en zo dus de persoon in kwestie geld afhandig maken. Vaak wordt de kopie van de website gestuurd via mail. Deze mail wekt de indruk van de echte bank af te komen, bijvoorbeeld omdat het e-mailadres van de afzender er sprekend op lijkt. Vervolgens staat er een link naar de website van de oplichter in. De domeinnaam van deze website lijkt vaak ook sprekend op de domeinnaam van de nageaapte website. Vaak worden ook keyloggers gebruikt voor phishing.

Keyloggers

Een keylogger is software waarmee elke toets die wordt ingedrukt op een toetsenbord vastgelegd wordt. Met deze software kan men gegevens stelen van andere computergebruikers. Wanneer iemand een keylogger op zijn computer heeft staan, worden alle letters die ingetypt worden naar een database gestuurd die de oplichter vervolgens kan bekijken. Hierdoor is het makkelijk om achter belangrijke inloggegevens te komen van het slachtoffer. Keyloggers kunnen ook gebruikt worden voor positieve doeleinden. Bijvoorbeeld om automatisch alles wat men intypt op te slaan. Deze gegevens worden naar een centrale computer gestuurd. Als de computer met keylogger van de gebruiker dan crasht, kunnen de gegevens teruggehaald worden.

Hacken

Hacken is een veelzijdig gebruikte term. Een term die oorspronkelijk heel onschuldig is. Namelijk het gebruik van een middel op de manier waarvoor dit middel eigenlijk niet bedoelt is. Echter gaat het op deze wiki om de term in negatieve zin. 'Hacken' betekent dan de omzeiling door computergebruikers van beveiligingsssystemen. Vaak gaat het over systemen die voor andere mensen ook van belang zijn, zoals websites van een bank of een overheid. De hacker kan vervolgens inloggen op de gekraakte website en gegevens stelen en veranderen. Het grote voordeel voor de hacker is dat een gebruiker van de website niet kan zijn dat de website in handen is van een hacker.

Server hacks

Server hacks zijn hacks van een server. Geen hack dus van een website, maar de server waarop een website draait. Vaak draaien op een server meerdere websites, die daardoor ook gehackt kunnen worden. Server hacks zijn in het algemeen complexer dan gewone hacks en richten vaak ook grotere schade aan.

Cyberattacks

Een cyberattack is een aanval op een computer, website, server of programma. Meerdere computers sturen razendsnel pakketjes met informatie naar bijvoorbeeld de server van een website. Een server kan normaliter snel en veel informatie verwerken, maar wanneer veel (gehackte) computers meewerken aan deze aanval duurt het niet lang voordat de server overbelast raakt. De server krijgt dan eigenlijk een soort kortsluiting, waarna deze offline gaat.

Scammen

Scammen is geen manier om gebruikersgegevens te stelen. Scammen is juist een verzamelnaam van allerlei manieren om de gegevens van gebruikers te ontfutselen. De term 'scammen' wordt vaak op gamesites gebruikt om aan te geven dat iemand het account van een andere gebruiker probeert te kraken. Door een account te kraken kunnen gebruikers dan bijvoorbeeld geld van het gekraakte gebruikersaccountstelen of privégegevens achterhalen, zoals bijvoorbeeld het e-mailadres, naam en woonplaats van de gebruiker van het account.