Computer-diensten - Wachtwoorden

Wachtwoorden

Het is belangrijk om verschillende wachtwoorden voor verschillende diensten aan te houden. Wanneer iemand bijvoorbeeld bij elke website het zelfde wachtwoord gebruikt, kan het een ramp zijn wanneer iemand achter dit wachtwoord komt. Ook is het belangrijk om een uniek wachtwoord te kiezen en bijvoorbeeld niet de geboortedatum. Een goed wachtwoord bestaat uit (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens zoals $ en #. Een wachtwoord als "Ab2^%Kn" is veel moeilijker te raden dan bijvoorbeeld "08081975". Het is dus van belang om een wachtwoord samen te stellen die een ander niet zou kunnen verzinnen.

Bij de meeste sites wordt na het registreren een e-mail verzonden met de login gegevens van die bepaalde website. Het is verstandig om deze mail gelijk te verwijderen. Wanneer iemand een e-mail hacked kan het dus voor komen dat alle wachtwoorden van alle websites bekend raken. Door deze e-mails gelijk te verwijderen vervalt dit probleem.

Er zijn op het internet diverse programma's die een wachtwoord kunnen genereren of checken op sterkte. Daarnaast zijn er ook programma's die bijhouden welke wachtwoorden er gebruikt worden voor verschillende websites. Natuurlijk is het verstandig om dit programma met een wachtwoord te beveiligingen, want anders kan nog steeds iedereen bij deze gegevens.